Stockholm Open – Streetracing

 

Historisk streetracing tävling på Stockholm gator sedan 1982

Most info från Nitroz.se

SO startade som en illegal tävling 1982 som kördes på allmän väg runt om i Stockholm. Detta pågick fram till 1993 då tävlingen flyttade in på Malmby flygfält i Strängnäs. Därefter har nästan alla tävlingar körts på Barkarby & Tullinge med ett mellanår på gatan igen (95). Detta på grund av våra kära miljövänner som körde bort oss från Barkarby. Förhoppningsvis kommer tävlingarna köras på säkra och åskådarvänliga flygfält i framtiden.
Och så hamnade vi på ruta ett igen år 2003, tillbaka till gatan eftersom myndigheterna stängt Tullinge!

Vad är då meningen med SO?
Jo, att få fram den absolut snabbaste “gatbilen” i Sverige. Alla vi som håller på med sporten Street Racing vet att definitionen av gatbil är väldigt diffus men i SO är ett av kraven som skiljer ut många, man är tvungen till en längre körning på allmän väg. Starten går från Ropsten i Värtan. Detta gör självklart att både bil & förare måste klara det som gäller för körning på allmän väg.
Vilka kan delta i SO?
I princip alla.

STOCKHOLM OPEN – Lite historik…
Den legendariska, årligen återkommande streetracetävlingen Stockholm Open har körts sedan 1982. Det första året gick den dock under benämningen Ropstenracet med anledning av den historiska anmälningsplatsen. 1983 antogs namnet Stockholm Open, antagligen med närheten till Kgl. Tennishallarna i baktanke. Initiativtagare till första Open var Jöran Persåker, och Kjell Gustavsson från Skåne. Härnedan presenteras dom olika årens vinnare och lite kort information om själva rejsen. Välkommen till nostalgin!

1982
Ropstenracet ser dagens ljus. Patrik Kjellberg vann med en 440-försedd Challenger på slicks.
1983
Namnbyte till Stockholm Open. Lars Inge Johansson vann med sitt legendariska Chevelle-skåp som alltjämt gör tjänst i huvudstaden.
1984
Björn Carapi vann 63 bilarsstegen med sin Corvette på gatdäck som sedemera övergick i Ronnie Bergströms ägo.
1985
Lill-Benke Söderberg har varit med på streetracescenen sedan 1976 och är fortfarande aktiv. 1985 var det hans tur att vinna S.O. med Corvette -66:an.
1986
Nu kliver Ronnie Bergström in på estraden. Han vinner i överlägsen stil med sin slicksförsedda Corvette. Genom åren skulle “Rullkams-Ronnie” hamna överst på pallen ett otal gånger. 53 deltagare dök upp detta år. För att försvåra för den växande publikskaran återsamlades man på olika ställen efter racen.
1987
64 startande. Efter mycket diskuterande kvarstod Patrik Kjellberg som vinnare med ex. Mats Appelgrens Monza.
1988
För andra gången stod Ronnie Bergström överst på prispallen. Bilen var samma Corvette
som Carapi vann med 1984, men självklart uppdaterad av Ronnie.
1989
Den tekniska utvecklingen hade lett till att man för första gången kunde dirigera rejset via mobil- telefon. Deltagarantalet uppgick till ett 40-tal ekipage. I år var det dags för Åke “Bagarn” Persson med Nova -66:an att ta hem prispotten. Åke har varit med sedan 70-talet, alltjämt med samma bil! Idag återstår knappast en del från originalbilen, men ändå!
1990
Ett mörkt år för Stockholm! Ingen av finalisterna kom från stan. Nova -66:an från Skåne framfördes av grabbarna som idag står bakom Eslöv-Mustangen i Pro Mod. Fick stryk i finalen av Kent Redmo från Blekinge med en -65:a Mustang med Scott Shafiroff-byggd Chevymotor.
1991
Årets upplaga bjöd på 57 startande. Finalerna kördes mitt på dagen på motorvägen mellan Södertälje och Strängnäs! Detta beroende på ovanligt massiv polisinsats. Första större olyckan skedde när Eslövgrabbarnas Nova voltade på Åleden, tack och lov inga personskador. Efter finalen framstod Ronnie Bergström som vinnare för tredje gången. Åter framförde han Chevelle -66:an som han vann med 1988.
1992
Många anser att detta var det mest storslagna Stockholm Open och även slutet på en epok. 46 anmälda skulle göra upp om äran vid racets tioårsjubileum. Ronnie Bergström fick en solokörning i finalen och stod återigen som segrare, nu med Camaro -67:an.
1993
Verksamheten slussas in på en bana, Malmbyhus flygfält utanför Strängnäs. Efter massor av regn så hittar vi ytterligare en gång Ronnie Bergström överst på pallen. Femte gången! Även i år var det Camaron som gällde.
1994
Nu hade verksamheten flyttat till Barkarby flygfält. Åke “Bagarn” Persson sopade hem segern för en andra gång med samma Nova, dock i något uppdaterat utförande.
1995
Ett mellanår då tävlingen åter var tillbaka på sitt ursprungselement, Stockholms gator. Efter mycket regnande var det faktiskt undertecknad som fick ta emot prispengar och pokal. Vinnarbilen var en Mustang från 66 med Fordmaskin. Första Forden som vann Open.
1996
Nu var det åter dax för bana. Tullinge flygfält var skådeplatsen och en trailer-queenklass hade lagts till, Persåkers Pang På. Publikrekord för Tullinge. Den totala prispotten beräknas ha uppgått till närmare 100.000 kronor! S.O vanns, trots stalltipsen, av Thom Johansson från Södertälje med ex. Appelgren/Svedemar-Novan.
1997
Tullinge Raceway är platsen igen. 23 bilar kommer till start och utgången är som vanligt omöjlig att gissa. Framåt eftermiddagen står återigen Thom Johansson från Södertälje i final mot Ola Anderssons Opel skåp. I finalen slår Thom till med en kanonstart och håller sedan försprånget hela vägen in i mål. Grattis Thom till andra vinsten, skall du slå Bergströms tre på raken?
1998
HANINGE-CAMARO VANN STOCKHOLM OPEN 1998
Lördagen den femte september kördes den 17:e upplagan av “Stockholm Open” i streetracing. Syftet med tävlingen är att kora Stockholms snabbaste bil och motorcykel. Arrangören, SSRO, hade ordnat med ett fint prisbord, så intresset bland de tävlande var stort. Vid sjutiden på morgonen hade 24 bilförare och 16 MC-förare anmält sig vid sekretariatet i Ropsten, och körde sedan för egna maskiner till Tullinge Raceway där tävlingen avgjordes. Elimineringen pågick hela dagen, och slutligen stod Haningebon Magnus Sundström överst på prispallen. Magnus Chevrolet Camaro accelererade från 0-242 sek på 8,9 sekunder, vilket räckte till seger. Snabbaste MC, en Yamaha Harris kördes av Peter Andersson.
1999
Jimmy Ålund vann nittonhundratalets sista open!
Återigen slog Norrköpingsbon Jimmy Ålund till och kom till final i århundradets sista Open. Ni som var med 98 kommer ihåg att Jimmy rasade lådan på startlinjen och det blev aldrig något riktigt race den gången. Denna helg var det Jimmys tur att ha lite “tur” då den andra finalisten Micke Svensson inte kom ut till start. Nu så skall vi inte ta udden av Jimmy´s seger utan vi bara utfaller i ett stort hurra och vi tänker på ordspråket “trägen vinner”
2000
Bröderna Hoffman vinner tvåtusentalets första open!
Nytt för året är att Open utökats med en klass, Open Radial. Som vanligt är det samling vid Ropsten och de tävlande får c:a 1 timme på sig att köra de fyra milen till Tullinge. Solen skiner och tävlingen går som på räls. Det gör det även för bröderna Hoffman som på eftermiddagen står som vinnare i både Open Original (Robban Hoffman) och i nya klassen Open Radial (Peter Hoffman). I MC dominerar Kai Selkamaa stor och vinner. Kai kör bla hela 298.8 km/tim i elimeringen, inte illa.
2001
Kan kort sammanfattas på följande sätt, hela tävlingen blir förstörd av regn och tävlingen är tvungen att avbrytas utan att någon vinnare koras.
2002
Sista året? Så kan man nog sammanfatta årets race. SO flyttade från Tullinge till Malmby tillsammans med SSRO. Deltagarantalet blev en katastrof, tre stycken varav en kom för sent och blev diskad! Så nu återstår det att se om SO kommer att överleva, det vet vi när vi kommer fram till augusti månad.
2003
SO är tillbaka på gatan och lever upp! Som vanligt var det samling i Ropsten och ett rekordstort deltagarantal i det nya seklet är ett faktum. När tävlingen började visade sig att hela 29 bilar var med!

2003
Charlie vinner med en Svart Nova 66a

2004
Johnny Brazuka Racing Vinner med sin Volvo PV 62a i finalen mot Carstings blåa Ford Granada med kompressor

2005
Stefan “Brillko” Gustavsson Vinner med sin Pontiac Lemans 72a, Han hade även detta år tagit hem Birka Cup som är på 5 del tävlingar

2006
Team Ascona från Lycksele vinner med sin första SO med en bil som byggdes ihop på knappt ett år. Finalen kördes sju på morgonen på E4an utanför AVAmc mot en lila Challanger

2007
Team Ascona tar hem pokalen igen. Finalen Körde kvart över fem på Söndags eftermiddagen. Uppskjutet från lördagen pga av regn. Team Ascona vann även Birka Cup detta år och körde även 7.96 på 402m.

2008
För första i Stockholms Open Historia vinner Team Ascona sin tredje raka seger. Ingen har tidigare vunnit tre år i rad.Team Asconan vann även Birka Cupen. Asconan mötte JPS Opel Commodore finalen. Commoderen hade slagit ut Johans Ford Granada i semin samma Granada som Carsting tog sin till final med 2004, fast nu med annan motor och lack.

2009
Denna gång var det Asconan som vann igen fast med Jonas från Stockholm som ny ägare och 540bb. Asconan körde finalen mot Ante i en grå Malibu som race debuterade på gatan.

2010
Jonas vann med sin Ascona.Finalen kördes i Akalla mot Johan i en Granada. Asconan har då funnit 5 år irad med 2 olika ägare.

2011

Robert / Camaro

Asconans svit är bruten. Årets vinnare är Rahm i sin vita Camaro. Finalen kördes halv 6 på morgonen på E18 vid Kallhäll med en stor publik. Rahm var inte ensam Camaro i finalen utan mötte Johans svarta Camaro av samma årsmodell.

Efter bra körning hela kvällen av båda förarna så tog Rahm hem finalen utan större problem och Johan fick för andra året i rad nöja sig med en andraplats.

2012

2012 års Stockholm Open var på väg att regna bort då fredagen var fylld av konstant regn som fortsatte långt in på lördagen och till slut kunde 19 deltagande bilar göra upp på söndagskvällen.

Polisen höll sig framme i vanlig ordning. Detta år med helikopter, bussar, bilar, civilare men kammade noll. Annat minnesvärt från året var startern som var en hårsmån ifrån att stryka benet mot en Commodore som drog snett i starten.

Finalen kördes utanför Skogskyrkogården strax efter klockan 1 natten mot måndag och som året innan var finalparet Rahm i sin vita Camaro mot Johan i sin svarta Camaro. Rahm blev odiskuterbar vinnare och Johan fick nöja sig med en andra plats, för tredje året i rad.

2013

Första året en bil utan v8 under huven vinner. 
Rikard med sin Audi S2 vann finalen mot en v8 försedd Volvo Amazon

2014
I år såg det till en början lite mörkt ut för SO. Regnade på dagen men några vägar hann torka upp tills det var dax att köra.
Finalrepan kördes på lördags morgonen strax efter 8 på Värmdöleden utanför Orminge. Bilarna i finalen var en Plymouth Duster och en svart Opel Kadett.
Segraren blev Matte i Dustern. 

2015

36 Bilar anmälda. Stegen kördes både på norra och södra sidan av Stockholm. Polisen höll sig ganska lugna denna kväll även om dom ibland försökte störa racen. Racen flöt på någorlunda hela kvällen fast några drog ut på tiden och fick avgöras på annat vis. Till slut så var det bara två stycken kvar som klarat sig igenom stegen. Team Chevelle Mot Norrlands Asconan som inte varit i final sedan 2010. Tidigt på lördags morgonen kördes finalen i Tyresö. Efter racet så stog Asconan som vinnare efter en klar vinst då Chevellen spann i starten. 6e gången Asconan vinner Stockholm Open. Nu med en ny ägare och 540 spetsad med lite gas. Ett filmteam ifrån Usa (1320Video) var även här och filmade hela tävlingen.

2016

Årets upplaga av Stockholm Open fick ett deltagande på 47 stycken ekipage. Körningen drog igång vid cirka 22 tiden på fredagskvällen för att sedan avslutas ungefär vid 09:30 på lördagsmorgonen. Harry Haffa och hans bihang visade även intresse för tävlignen och på grund av detta kunde några deltagare inte fortsätta delta i tävlingen. Årets race lockade deltagare ifrån stora delar av landet och även från Tyskland. Specialinbjudna till Stockholm var filmteamen 1320 och Mexico Racing League. Efter nattens och morgonens tävlande stog MBM Racing med en Promod Cheva 57a mot SA Racings Audi imot varann på E18 norr om Arninge. Efter körningen stog MBM Racing som vinnare och plockade den troligtvis största vinstpotten i Stockholm Opens historia.